Karboxylové kyseliny
Poslední kyslíkaté deriváty, které zmíníme, jsou karboxylové kyseliny. Karboxylová skupina v podstatě vznikla spojením karbonylové a hydroxyskupiny. Jedná se o kyselé látky, takže správně tušíte, že vodík z hydroxyskupiny je odštěpitelný, úplně stejně jako v anorganických kyselinách. Mezi karboxylové kyseliny patří obrovská řada biologicky významných látek. Nejmenší karboxylovou kyselinou je kyselina mravenčí, jejíž leptavé/žahavé účinky si můžete vyzkoušet, když někde budete zlobit mravence nebo když vás žahne kopřiva. Kyselina octová je základní organická chemikálie, která ale prorazila i v potravinářství. Kuchyňský ocet je 8% vodným roztokem kyseliny octové. Dále existuje kyselina citronová, jablečná, vinná, olejová…je jich opravdu hodně, ale necháme si je do vyšších ročníků.
Další kapitola:9.5 Zdroje organických látek