Oddělování heterogenních směsí
Tak o typech směsí už toho víme docela dost a nyní se
naučíme, jak jednotlivé složky směsí oddělit. Začneme se
směsmi heterogenními.
Filtrace.
Filtrace je založena na jednoduchém principu. Směs necháme
projít filtrem, tedy překážkou, která má v sobě otvory,
které jsou menší než oddělovaná složka směsi. Zatímco
tekutina má malé částice a otvory bez problémů projde,
oddělovaná složka zůstane na filtru. Obvykle filtrujeme
suspenze. Typické „chemické“ uspořádání filtrační aparatury
je na obrázku. Filtry obvykle používáme papírové, ale mohou
být i z jiných materiálů. Třeba cedník na špagety je také
v principu filtr. S dalším využitím filtrací jste se mohli
setkat třeba v čističkách odpadních vod či pivovarech.
Jednoduchá filtrační aparatura.
Otázka k zamyšlení 5: K čemu se využívá filtrace v čističce
odpadních vod a k čemu v pivovarnictví?
Usazování, odstřeďování (centrifugace).
Pokud máme emulzi, nejjednodušším způsobem, jak oddělit
jednotlivé složky, je nalít tuto směs do dělící nálevky a
chvilku počkat. Po určité době se emulze rozdělí podle
hustot a vzájemné mísitelnosti na jednotlivé složky. Protože
je dělící nálevka opatřena kohoutem, lze potom nejspodnější
složku snadno vypustit do kádinky. Pokud máme suspenzi,
můžeme využít podobného principu a směs odstředit.
V odstředivce (centrifuze) těžší částice rychle klesnou ke
dnu a nad nimi zůstane čirá kapalina. Toho principu se
využívá například v medicíně, kdy pro některá vyšetření je
nezbytné z krve odstranit krevní částice. Po odstředění
krvinky klesnou ke dnu nádobky a tekutina, slámově žlutá
krevní plazma, může být dále testována.
Otázka k zamyšlení 6: Lze na suspenzi použít dělící nálevku?
Sublimace.
Jak už jsme se zmínili, sublimace je skupenská přeměna s →
g. Principiálně mohou sublimovat všechny látky, ale za
normálních podmínek jich ve větší míře sublimuje jen pár.
Sublimace je typická třeba pro jód či naftalen. Proto, když
budeme mít směs látek, z nichž jenom jedna sublimuje, dá se
toho využít. Typická sublimační aparatura je znázorněna na
obrázku.
Jednoduchá sublimační aparatura.
Odpověď 5: Filtrace je jedním z prvních kroků čištění vody.
Hrubé filtry se používají na odstranění napadaného listí,
větví a dalších velkých předmětů. Jemné filtry tvořené třeba
pískem se pak používají k odstranění menších částic
nečistot. V pivovarnictví se filtrace používá k odstranění
kvasinek po kvasném procesu. Existují i piva nefiltrovaná,
která jsou přítomnými kvasinkami lehce zakalená.
Odpověď 6: Tak teoreticky jde všechno, ale pokud vám záleží
na duševním zdraví vašeho vyučujícího, tak na suspenzi
používejte nálevku s filtračním papírem. Dělící nálevka by
se suspendovanou látkou velmi pravděpodobně ucpala a
vyučující by neměl ani trochu radost.
Další kapitola:
3.2.2 Oddělování homogenních směsí